Veganské plněné bramborové knedlíky nebo guláš z hlívy ústřičné – tato a další bezmasá jídla mohou ochutnat studenti a zaměstnanci v menzách UP v pondělí 25. září. SKM ve spolupráci s Udržitelnou univerzitou připravila Vege den, během nějž bude v nabídce pouze jedno jídlo s masem.
Zatímco běžně jsou v menzách UP v nabídce masová jídla a zpravidla jen jedno bezmasé, v tento den tomu bude naopak – ve všech menzách UP se bude nabízet vegetariánská či veganská strava a pouze jedno masité jídlo – sekaná. K ochutnání budou i nové receptury, s jejichž přípravou se zaměstnanci SKM začátkem září seznámili na školení od organizace ProVeg.
Novinkou je například veganské tofu na zelenině s brambory, které má zároveň snížený obsah lepku. V menu nechybí oblíbený indický dhál s červenou čočkou a vegan kuličkami nebo brambory zapečené s lilkem a cuketou. Také pizza bude v tento den pouze ve vegetariánských variantách, jako např. quattro formagi nebo spinaci e funghi.
Vege den je jednou z akcí k Evropskému týdnu udržitelného rozvoje na UP. Cílem je povzbudit strávníky, aby vyzkoušeli nové chutě a občas vyměnili maso za rostlinnou stravu – jednak kvůli pestrosti jídelníčku a vlastnímu zdraví, jednak kvůli jejímu menšímu dopadu na životní prostředí.