Kuchaři se školí, aby chutnalo i vegetariánům

Foto: Josef Polehňa
Středa 13. září 2023, 16:50 – Text: gsd

Deset kuchařů Správy kolejí a menz Univerzity Palackého (SKM) absolvovalo školení zaměřené na výrobu jídel z rostlinných surovin. Pracovali například s tofu, které už se v nabídce menz objevuje, na řadu ale přišly i zcela nové recepty, jako například čočkové mini karbanátky.

„Snažíme se rozšířit své znalosti zpracování různých surovin, ať už těch, co známe a používáme, nebo zcela nových,“ uvedl vedoucí úseku stravování SKM Miroslav Paszyc s tím, že cílem je především posílit rozmanitost vegetariánské a veganské nabídky v menzách Univerzity Palackého. Své know-how zprostředkovala zaměstnankyním a zaměstnancům menz organizace ProVeg Česko, která se zaměřuje na transformaci globálního potravinového systému. Díky projektu Udrzitelnemenzy.cz pomáhá zavádět menzám širší nabídku veganských jídel, která není cílená jen na vegansky se stravující, ale také na ty, kteří nechtějí jíst maso každý den, anebo mají alergii na laktózu či vejce.

Širší nabídku vegetariánských jídel bude možné ochutnat 25. září během Vege dne v menzách.

Zpět

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)