Kuchaři se školí, aby chutnalo i vegetariánům

Foto: Josef Polehňa
Wednesday 13 September 2023, 16:50 – Text: gsd

Deset kuchařů Správy kolejí a menz Univerzity Palackého (SKM) absolvovalo školení zaměřené na výrobu jídel z rostlinných surovin. Pracovali například s tofu, které už se v nabídce menz objevuje, na řadu ale přišly i zcela nové recepty, jako například čočkové mini karbanátky.

„Snažíme se rozšířit své znalosti zpracování různých surovin, ať už těch, co známe a používáme, nebo zcela nových,“ uvedl vedoucí úseku stravování SKM Miroslav Paszyc s tím, že cílem je především posílit rozmanitost vegetariánské a veganské nabídky v menzách Univerzity Palackého. Své know-how zprostředkovala zaměstnankyním a zaměstnancům menz organizace ProVeg Česko, která se zaměřuje na transformaci globálního potravinového systému. Díky projektu Udrzitelnemenzy.cz pomáhá zavádět menzám širší nabídku veganských jídel, která není cílená jen na vegansky se stravující, ale také na ty, kteří nechtějí jíst maso každý den, anebo mají alergii na laktózu či vejce.

Širší nabídku vegetariánských jídel bude možné ochutnat 25. září během Vege dne v menzách.

Back

Privacy settings

We use cookies and any other network identifiers on our website that may contain personal data (e.g. about how you browse our website). We and some of the service providers we use have access to or store this data on your device. This data helps us to operate and improve our services. For some purposes, your consent is required to process data collected in this way. You can change or revoke your consent at any time (see the link at the bottom the page).

(Essential cookies enable basic functions and are necessary for the website to function properly.)
(Statistics cookies collect information anonymously. This information helps us to understand how our visitors use our website.)
(They are designed for promotional purposes, measuring the success of promotional campaigns, etc.)