Pestrost bezmasé stravy představí Vege den v menzách UP

Foto: Vojěch Duda
Wednesday 20 September 2023, 15:22 – Text: Michal Zych

Veganské plněné bramborové knedlíky nebo guláš z hlívy ústřičné – tato a další bezmasá jídla mohou ochutnat studenti a zaměstnanci v menzách UP v pondělí 25. září. SKM ve spolupráci s Udržitelnou univerzitou připravila Vege den, během nějž bude v nabídce pouze jedno jídlo s masem.

Zatímco běžně jsou v menzách UP v nabídce masová jídla a zpravidla jen jedno bezmasé, v tento den tomu bude naopak – ve všech menzách UP se bude nabízet vegetariánská či veganská strava a pouze jedno masité jídlo – sekaná. K ochutnání budou i nové receptury, s jejichž přípravou se zaměstnanci SKM začátkem září seznámili na školení od organizace ProVeg.

Novinkou je například veganské tofu na zelenině s brambory, které má zároveň snížený obsah lepku. V menu nechybí oblíbený indický dhál s červenou čočkou a vegan kuličkami nebo brambory zapečené s lilkem a cuketou. Také pizza bude v tento den pouze ve vegetariánských variantách, jako např. quattro formagi nebo spinaci e funghi.

Vege den je jednou z akcí k Evropskému týdnu udržitelného rozvoje na UP. Cílem je povzbudit strávníky, aby vyzkoušeli nové chutě a občas vyměnili maso za rostlinnou stravu – jednak kvůli pestrosti jídelníčku a vlastnímu zdraví, jednak kvůli jejímu menšímu dopadu na životní prostředí.

Back

Privacy settings

We use cookies and any other network identifiers on our website that may contain personal data (e.g. about how you browse our website). We and some of the service providers we use have access to or store this data on your device. This data helps us to operate and improve our services. For some purposes, your consent is required to process data collected in this way. You can change or revoke your consent at any time (see the link at the bottom the page).

(Essential cookies enable basic functions and are necessary for the website to function properly.)
(Statistics cookies collect information anonymously. This information helps us to understand how our visitors use our website.)
(They are designed for promotional purposes, measuring the success of promotional campaigns, etc.)