Deset kuchařů Správy kolejí a menz Univerzity Palackého (SKM) absolvovalo školení zaměřené na výrobu jídel z rostlinných surovin. Pracovali například s tofu, které už se v nabídce menz objevuje, na řadu ale přišly i zcela nové recepty, jako například čočkové mini karbanátky.
„Snažíme se rozšířit své znalosti zpracování různých surovin, ať už těch, co známe a používáme, nebo zcela nových,“ uvedl vedoucí úseku stravování SKM Miroslav Paszyc s tím, že cílem je především posílit rozmanitost vegetariánské a veganské nabídky v menzách Univerzity Palackého. Své know-how zprostředkovala zaměstnankyním a zaměstnancům menz organizace ProVeg Česko, která se zaměřuje na transformaci globálního potravinového systému. Díky projektu Udrzitelnemenzy.cz pomáhá zavádět menzám širší nabídku veganských jídel, která není cílená jen na vegansky se stravující, ale také na ty, kteří nechtějí jíst maso každý den, anebo mají alergii na laktózu či vejce.
Širší nabídku vegetariánských jídel bude možné ochutnat 25. září během Vege dne v menzách.