O přibližně šestnáct korun se od května sníží ceny teplých jídel v menzách Univerzity Palackého. Zlevnění pro studenty, zaměstnance i externí strávníky umožní ponížení provozních nákladů, které bude Správa kolejí a menz UP (SKM) dotovat. V nabídce zůstane nadále zachováno také jedno výrazně levnější studentské jídlo denně.
Na úpravě cen hlavních jídel se domluvilo vedení univerzity s vedením SKM, aby tak vyšlo vstříc studentům a nabídlo jim ekonomicky přijatelnější formu stravování. Od únorového zdražení navíc klesla návštěvnost menz zhruba o čtvrtinu, zlevnění by mělo vylepšit i tuto bilanci.
„Provozní náklady, které od února činí 80 korun, budou od května ve výpočtu konečné ceny jídla poníženy na cca 65 Kč, rozdíl pokryjeme z našich zdrojů,“ uvedl ředitel SKM Libor Kolář. Zlevnění podpořila na svém posledním zasedání také ekonomická komise a bude s ním seznámen akademický senát univerzity, který se cenotvorbou v menzách intenzivně zabýval i na svých předchozích jednáních.