Svatomartinskou husu, medové zelí, husí kaldoun, paštiku z husích jater či tradiční svatomartinské rohlíčky budou v pondělí 11. listopadu servírovat menzy Univerzity Palackého. Speciální nabídka při příležitosti svátku svatého Martina bude v sytému WebKredit a MobilKredit zveřejněna od pondělí 4. 11. 2024. Vzhledem k omezenému množství surovin je doporučeno objednat si co nejdříve.
„Podzim každoročně přináší i do univerzitních menz jeden pokrm, který spojuje lidi, gastronomii a kulturu – martinskou husu, spojenou s oslavou svátku svatého Martina. Ta se v menzách stává nejen kulinářským zážitkem, ale i příležitostí k setkání a sdílení zážitků. Svátek svatého Martina má kořeny v lidových zvycích a tradicích a vždy byl příležitostí k rodinným setkáním a bohatým hostinám. Tradiční pokrm – pečená husa – symbolizuje hojnost a příchod zimy. V menzách se tato tradice i dnes slaví s velkým nadšením. Vzhledem k počtu strávníků je příprava husího menu náročná, ale výsledkem jsou chutné a vydatné pokrmy, které si každý rok získávají stále větší popularitu,“ vysvětluje vedoucí úseku stravování Správy kolejí a menz UP Miroslav Paszyc.