Menza dorovná ceny jídel na republikový průměr

Středa 22. prosinec 2021, 11:35 – Text: skm

Správa kolejí a menz UP (SKM) je nucena reagovat na dlouhodobý nárůst cen potravin a provozních nákladů, které zahrnují energie, mzdy, odpisy, údržbu a opravy majetku stravovacího provozu. Od 1. ledna proto musela přistoupit ke zvýšení cen hlavních jídel pro studenty a cizí strávníky v menzách UP. V těchto cenových změnách se navíc odrážejí dopady pandemie a současná vysoká míra inflace. SKM se tak zařazuje vedle jiných stravovacích a restauračních zařízení, která ze stejných důvodů musela k navýšení cen přistoupit také.

Na rozdíl od jiných stravovacích zařízení, kde se ceny upravují průběžně, však proběhla poslední úprava cen v menzách UP v roce 2017. Ceny studentských jídel tak byly dlouhodobě poddimenzované a neodpovídaly reálným nákladům. Zaměstnanecké ceny, které jsou oproti studentským výrazně vyšší, se měnit nebudou. V uplynulých letech zároveň proběhlo v režii SKM několik investičních akcí, z nichž nejvýraznější byla komplexní rekonstrukce hlavní menzy 17. listopadu.

Od nového roku budou ceny jídel pro studenty odpovídat úrovni ostatních srovnatelných univerzit – Univerzita Palackého se v této oblasti dosud pohybovala výrazně pod průměrem. I nadále jsou ale ceny dotované a představují způsob, jak se výhodně a rychle najíst přímo v prostorách univerzity.

Jaký je rozdíl v ceně jídla pro studenty a zaměstnance?

Cena jídla pro studenty není vyšší než cena jídla pro zaměstnance. Rozdíl je pouze ve výši příspěvku, který studenti a zaměstnanci na stravu dostávají. Veřejná vysoká škola dostává za odebrané hlavní jídlo studenta dotaci 17,95 Kč, naše univerzita poskytuje zaměstnancům příspěvek na jídlo ve výši 55 Kč, což je obdobou stravenek poskytovaných zaměstnavateli, kteří nenabízí stravování ve vlastních provozovnách. Celková částka, kterou zaměstnanec zaplatí, se tedy skládá ze „zaměstnanecké“ ceny oběda a příspěvku zaměstnavatele. Ten se totiž v případě, že zaměstnanec využije stravování v menze, odečte z platu. Zaměstnanci tedy i nadále ve výsledku ze svého platí za oběd o něco vyšší částku než studenti.

Dosavadní ceny jídel byly nastaveny tak, že výše příspěvku zaměstnavatele pokryla náklady na výrobu jídla, zatímco výše dotace MŠMT náklady na výrobu jídla pokryla jen z malé části. Proto došlo k úpravě u studentů a cizích strávníků, kde cena jídel neodpovídala skutečným nákladům.

Kalkulace ceny jídla se skládá ze součtu nákladů na suroviny a provozních nákladů ponížených o dotaci MŠMT nebo příspěvek zaměstnavatele. Výsledná částka je navýšena o 10 % DPH.

Zpět

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)